Veel gestelde vragen
Vanaf welke leeftijd kunnen de kinderen meedoen? De richtlijn die wij aanhouden is ongeveer 7 jaar. Er zijn echter kinderen die met 6 jaar fysiek al sterk genoeg zijn en er zijn ook kinderen die met 9 jaar er nog niet aan toe zijn. Kortom, u kunt dit als ouder vaak het beste zelf inschatten. Twijfelt u, neem dan contact op.
Hoe laat kan ik de kinderen ophalen aan het einde van de dag? Het programma is klaar om 17.00 uur.
Hoe groot zijn de groepen? Maximaal kunnen we 40 kinderen plaatsen. De lesgroepjes zijn rond de 10-15 per discipline. Per 4-6 kinderen (afhankelijk van het soort cursus) is er één instructeur. Tezamen met de leiding op de wal zijn er in de drukste weken zo'n 8 medewerkers aanwezig.
Moeten ze ook een theorieboek hebben? Nee de cursisten hebben geen theorieboek nodig voor de cursus
Smeert de Zeilschool de kinderen ook in met zonnebrand? Zeker, de kinderen in de jeugdzeilklassen worden hier ook mee geholpen. Verder zorgen de instructeurs ervoor dat er goed gesmeerd wordt. De instructeurs nemen ook zonnebrandcrème mee.
Hoe is de kwaliteit van het zwemwater? Het water wordt in het hoogseizoen 2 keer per week en in het voor- en naseizoen 1 keer per week gecontroleerd door de provincie. Wij worden, indien nodig, op de hoogte gesteld als de kwaliteit onvoldoende is om in te zwemmen. hiernaast is het doel van meerstad om de beste waterkwaliteit te waarborgen door geen water te mengen met water van buitenaf en het meer alleen te vullen met regenwater wat zorgt voor een bijzonder goed schoon meer.
Hoe zit het met dieetwensen? Over het algemeen zijn dieetwensen geen probleem. Als u duidelijk doorgeeft wat het dieet inhoudt, dan houden wij hier rekening mee. Voor vegetariërs bereiden wij de maaltijden met vleesvervangende producten.
Wordt er gevaren bij slecht weer? Regen is voor ons geen probleem. We varen niet uit als de wind te sterk is of er onweer (te verwachten) is. Op de zeilschool wordt het weer zeer nauwlettend in de gaten gehouden. Middels vlag en lichtsignalen geven we aan instructeurs op het water aan hoe te handelen.
Hoeveel begeleiding is er? Afhankelijk van het soort les is er per 4-6 kinderen één instructeur. Daarnaast zijn er nog instructeurcoaches aanwezig, een hoofdinstructeur. De eigenaar van de zeilschool is ook vaak aanwezig op de zeilschool en is in geval van nood binnen afzienbare tijd aanwezig.
Zijn de instructeurs gediplomeerd? Alle instructeurs die lesgeven beschikken over een CWO – instructeurdiploma. Daarnaast voorziet onze instructeuropleiding in zaken als basis EHBO, didactiek, en omgaan met kinderen. Instructeurs worden gestimuleerd om door te blijven leren en hogere diploma's te halen. Er zijn in de lesweken ook altijd coaches aanwezig om dit laatste te ondersteunen.
Beschikken jullie instructeurs over een VOG? Omdat veel instructeurs al vanaf hun 16e bij ons lesgeven (een VOG kan vanaf 18 jaar) en er een goede sociale controle is binnen ons instructeursteam vragen wij geen VOG van de instructeurs die bij ons zijn "opgegroeid". Voor instructeurs die binnenstromen en 18 jaar of ouder zijn vragen wij wel een VOG wanneer zij beginnen met werken. Wij zijn van mening dat een VOG maar een beperkte waarborg is voor de veiligheid van de cursisten en dat een goede sociale controle binnen het team problemen veel beter kan voorkomen
Dragen de kinderen een zwemvest? De jeugdzeilers en valken dragen altijd een zwemvest tijdens de lesuren. De surfers dragen geen zwemvest, maar vrijwel altijd een wetsuit.
Mijn kind heeft een ziekte/probleem/allergie…. Hoe gaat de zeilschool hiermee om? Als zeilschool kunnen we vrijwel altijd rekening houden met dergelijke zaken en hierop inspelen, als we maar voldoende informatie hebben over het probleem. Uiteraard gaan wij hier discreet mee om. Het is echter wel zo dat er grenzen zijn aan ons kunnen en aan de verantwoordelijkheid die wij kunnen en willen dragen. Als ouder kunt u zelf het beste inschatten wat u redelijkerwijs wel of niet van ons mag verwachten.
Is een vorderingsstaat van vorig jaar nog geldig? Het praktijkdeel van de vorderingsstaat is alleen geldig in het jaar waarin het is afgetekend. De theorie is 18 maanden geldig. Ofschoon een "oude" vorderingenstaat dus niet meer gebruikt kan worden, gaan we in de lessen wel uit van het niveau van het individuele kind.
Als een kind zijn diploma 2 heeft gehaald in de optimist, en hij gaat naar de pico, gaat hij/zij dan voor diploma 2 of 3? Wij gaan er vanuit dat het overstappen naar een ander type boot betekend dat je een stapje terug doet in het niveau. Dus in dit voorbeeld start het kind met de opleiding voor niveau 2 ipv 3.
Moeten we zelf voor een zwemvest zorgen? Nee, zwemvesten zijn op de zeilschool aanwezig. Zwemvesten in alle gewichtsoorten. Dit geldt overigens ook voor wetsuits.
Moeten de kinderen ook een wetsuit meenemen? Nee hoor, de zeilschool beschikt over voldoende moderne surfpakken in verschillende maten. Als deze al in bezit is kan dat natuurlijk wel Wel dienen de zeilers een oude sportbroek over dit pak te dragen om deze te beschermen. Verder is het verstandig om een paar oude sportschoenen mee te nemen.
Is een ‘’fietsregenpak’’ voldoende voor in de boot? Op zich wel. De beschutting van de wind is meer van effect als het waterdichte. zeiljassen zijn voor kielbootzeilers wel aan te raden of tenminste een winddichte jas.
Welke kleding is het beste voor zeilen/surfen? Vooral makkelijk zittende kleding dat nat mag worden. Niet te ruimzittend. Een regenpak (zie boven) en sportschoenen met een lichte zool of speciale zeillaarzen voor kielboot (geen kaplaarzen!!!). De kinderen die een surfpak van de zeilschool dragen dienen een oude sportbroek (oid) erover te dragen. Belangrijk is ook het meenemen van een petje tegen de zon.